Головна » 2019 » Липень » 5 » ДВОРІЧАНИ – НА МІЖНАРОДНОМУ ФЕСТИВАЛІ!
09:48
ДВОРІЧАНИ – НА МІЖНАРОДНОМУ ФЕСТИВАЛІ!

ДВОРІЧАНИ – НА МІЖНАРОДНОМУ ФЕСТИВАЛІ!

Упродовж трьох днів, 17 – 19 травня, команда з Дворічанщини побувала у столиці нашої країни та взяла участь у ХVІІ Міжнародному фестивалі-конкурсі дитячо-юнацької журналістики «Прес-весна на Дніпрових схилах». Організаторами та співорганізаторами фестивалю є Міністерство освіти і науки України, Департамент освіти і науки Київської міської державної адміністрації, Київський Палац дітей та юнацтва, Національна спілка журналістів України, Національна спілка письменників України, Академія Української преси, Державний комітет телебачення та радіомовлення, Київський молодіжний центр, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка, Інформаційно-творче агентство «ЮН-ПРЕС». Цьогорічна тема фестивалю – «Брендинг моєї країни, брендинг моєї родини».

За сімнадцять років (проводиться із 2002-го) фестиваль здобув прихильність десятків тисяч молодих журналістів України та багатьох країн світу, його можна назвати «журналістикою без кордонів». Цьогоріч до Київського Палацу дітей та юнацтва завітали юні журналісти, фотографи, блогери, телевізійники, майстри мікрофону й телекамери із 8 країн світу і 17 областей України. Також у заходах Фесту взяли участь кияни – учасники і переможці міських форумів, прес-боїв, фото-фристайлів, літературних і журналістських конкурсів. Усього – близько тисячі учасників.

До оргкомітету фестивалю дитячої та молодіжної творчості надійшло майже 2800 робіт у десяти номінаціях. Свої твори на конкурс надали й 11 дворічан, за п’ятьма номінаціями: «Літературний твір», «Медіа-проект», «Фоторепортаж», «Голос покоління Z», «Традиції та новаторство». Творчі роботи юних медійників, надіслані на конкурс, оцінювало професійне журі – журналісти-практики провідних засобів масових комунікацій України, науковці та практики столичних вишів.

Номінація «Голос покоління Z» є однією з особливостей фестивалю-конкурсу дитячо-юнацької журналістики. Юні переможці минулорічних фестивалів-конкурсів, які входять до складу журі, оцінюють роботи дорослих журналістів-професіоналів, котрі пишуть про молодь і для молоді. Як кажуть, «вустами немовляти говорить істина», адже діти відрізняються від досвідчених дорослих своєю безпосередністю і неупередженістю. Саме в цій номінації конкурсанти з нашого району і здобули призове ІІІ місце. Його розділили керівник гуртків Центру дитячої та юнацької творчості Володимир Домнін і заступник директора ТОВ «Дворічанський край» Ольга Саніна. Високу оцінку отримали роботи, опубліковані на шпальтах газети «Дворічанський край» (відповідно) 9 березня 2019 року – «Юність» мріє грати у волейбол, як Юрій Поярков!»,  і 15 грудня 2018-го – «Юні дослідники захистили свої роботи». У ході урочистої церемонії нагородження переможців конкурсної програми у різних номінаціях, яка відбулася, традиційно, першого дня, у ТЦ Pochayna Event Hall, переможці отримали дипломи, пам’ятні призи, а також навушники і літературні видання, які стануть у нагоді в журналістській практиці.

Після церемонії нагородження у тому ж телецентрі була влаштована помпезна вечірка – представлення делегацій, під час якої свої музичні вітання дарували як наші талановиті земляки, так і іноземні гості – учасники фестивалю.   

Від другого дня, на який було заплановано поїздку до парку «Київська Русь», учасники фестивалю очікували особливого дива. І сподівання справдилися: крім екскурсії реконструйованим Древнім Києвом, ми побували на грандіозній події світового масштабу – Чемпіонаті світу з середньовічного бою, який в Україні проводився вперше за всю історію цього виду спорту. Зібралися бійці із 29 країн світу. На ристалищі Князівства Київська Русь лицарі, одягнуті у важкі металеві обладунки, демонстрували свою доблесть у боях справжньою середньовічною зброєю, зробленою за історичними зразками ХV–ХVІ століть. Ми побачили видовищні одиночні та групові бої між лицарями-чоловіками та навіть жіночі поєдинки.

Упродовж трьох днів для учасників фестивалю було проведено низку цікавих заходів. Культурно-ділова програма включала в себе майстер-класи від фахівців, квести, лайфхаки для роботи з інформацією, газетний і фотовернісаж. Під час заходів юні журналісти вчилися брати інтерв’ю, писати статті, працювати на найсучасніших комп’ютерах у лабораторії Київського національного університету культури і мистецтв, де нас привітав завідувач кафедри PR і журналістики Михайло Поплавський. Серед представлених на фотовернісажі світлин шукали ті, які були надіслані Дворічанським ЦДЮТ, і знаходили. Зацікавленості додавало те, що підписи до фотографій були на їхньому звороті.

Особливо цінним для організаторів і учасників фестивалю «Прес-весна на Дніпрових схилах» є обмін досвідом, який відбувається між делегаціями різних країн із фахівцями Державного комітету телебачення та радіомовлення, Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення та Академією Української преси. Не тільки журналістам-початківцям, а і їхнім наставникам, які взяли участь у фестивалі-конкурсі, було корисно поспілкуватися зі своїми однодумцями, колегами з різних регіонів нашої країни та інших держав.

«Бліц-досвід керівників делегацій» – таку назву мало спілкування, під час якого керівники делегацій ділилися досвідом, набутим ними упродовж роботи з дітьми – потенційними журналістами, які мають бажання реалізувати себе у творчості та медіасфері.

На завершення фестивалю «Прес-весна на Дніпрових схилах» було підбито його підсумки та вручено нагороди. Дипломом Лауреата фестивалю-конкурсу нагороджені вихованки гуртків ЦДЮТ Анастасія Ряднова – одинадцятикласниця Дворічанського ліцею, Юлія Клетьонкіна – учениця Дворічанської ЗОШ І – ІІІ ступенів, яка теж закінчує одинадцятий клас і є членом гуртка «Юний журналіст» (керівник Андрій Фомін, член НСЖУ), і Олександра Рибалка – дев’ятикласниця Тавільжанської ЗОШ І – ІІІ ступенів. Методист ЦДЮТ Людмила Бабай, яка була організатором участі в конкурсі та очолила команду учасників фестивалю, Володимир Домнін і Ольга Саніна отримали подяки.

Упродовж двох діб працювала нічна On-LINE редакція «ІнфоМанія» – виготовлення медіапродукції за підсумками фестивального дня. До цієї роботи долучилася і група дворічан, обравши номінацію «Фото». У рамках роботи нічної редакції треба було звітувати про хід фестивалю, виставляючи світлини в інтернет-просторі, створивши  групу (назвали її «Дворічанський край») у соцмережі «Facebook». У підсумку конкурсу команда отримала сертифікат за ІІІ місце. За активну участь у квест-вояжі «Від дитинця – до європейської столиці!» нашій групі також вручено сертифікат.

Відрадно, що дворічани, працюючи на свій результат, не перешкоджали іншим іти до перемоги. Одна із учасниць фестивалю із м. Кременчук, взявши інтерв’ю у Людмили Бабай, керівника нашої команди, виборола призове місце у конкурсі «Радіо-інтерв’ю».

Загалом фестиваль видався дуже цікавим і повчальним. Незважаючи на те, що його програма була дуже насиченою (а можливо, саме завдяки цьому) учасники отримали величезне задоволення. За це щиро вдячні організаторам фестивалю.

За надану можливість побувати на заході такого широкого формату, що дійсно є плацдармом, завдяки якому молодь може вільно висловлювати свою думку, велике спасибі від ЦДЮТ – директора Ольги Бервено, керівників гуртків, вихованців і їхніх батьків, голові райдержадміністрації Ірині Григоренко і голові районної ради Галині Турбабі. Очільницям району оргкомітетом фестивалю також передано подяки, їх вручено під час зустрічі лідерів учнівського самоврядування навчальних закладів із керівництвом району.

Від себе особисто дякую ТОВ «Дворічанський край», в особі директора Андрія Фоміна, за сприяння участі в конкурсі та надану можливість узяти участь у фестивалі.

Перед прощанням із столицею нам випала можливість пройтися Хрещатиком, побувати на Майдані Незалежності, Михайлівській площі, полюбуватися краєвидами Києва з висоти «Володимирської гірки», яка є улюбленим місцем відпочинку киян і гостей міста.
О. САНІНА.

Фото В. Домніна.

Переглядів: 432 | Додав: Игорь | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
«  Липень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
русский торрент трекер, темы для windows, Топ 10 программностальгияскачать программы